2018-05-17 06:24:25• hírek • Oszkó Viktória

Dsida Jenő szobránál emlékeztek

Néhány nappal ezelőtti cikkünkben tájékoztattuk a Szatmár.ro olvasóit arról, hogy megemlékezéseket tartanak Dsida Jenőről, Páskándi Gézáról és Jakabffy Elemérről, a helyszínekre pedig szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A Dsida - Páskándi – Jakabffy Napok május 16. és 18. között zajlanak Szatmárnémeti különböző pontjain, változatos programokkal, sok-sok emlékkel és gondolattal teli, izgalmas beszélgetéssel kecsegtetve azoknak, akik csatlakoznak a szép számú közösséghez.


A programsorozat 16-án, szerda este 18.00 órakor kezdődött a Titulescu téri parkban, ahol számtalan ünnepi beszédet, felszólalót, kivételesen tehetséges versmondót követően megkoszorúzták a költő, Dsida Jenő szobrát.


Az esős idő ellenére is sokan gyülekeztek már nem sokkal kezdés előtt. Jelen volt többek között Kereskényi Gábor polgármester, Magyar Lóránd képviselő és Schönberger Jenő római katolikus püspök is, de persze a különböző oktatási intézmények vezetői, illetve Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő is a helyszínre látogatott, hogy lerója tiszteletét.




Az egybegyűlteket Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa köszöntötte, aki rövid visszaemlékezésében végigtekintett az elmúlt három évtized történésein, hiszen 1992-ben szerveztek először születési évfordulója alkalmából megemlékezést a költőről.


A mikrofont ezután Pfeifer Melany diák vette át, aki Dsida Jenő Ének az egész világnak című versét szavalta el a közönségnek.


Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere úgy fogalmazott, emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, és még inkább emlékezni kell azokra, akik a jövőt építették a régi és nehéz korokban. “Dsida Jenő szobránál állva mi, szatmáriak igazán büszkék lehetünk” – mondta.


Polacsek Eszter diák és László Zita színművész szavalata után Schönberger Jenő püspök szólt néhány szót. “Lehet elfogult vagyok, de számomra Dsida Jenő a magyar irodalom egyik legszebben megszólaló költője. A mi szatmári szívünkből született és oda is tért vissza, és ma is itt érez és szól, nevet és sír, költészete velünk és bennünk él”.



Lisztóczky László, a Dsida Jenő Baráti Kör elnöke  harmadik alkalommal érkezett Szatmárnémetibe, hogy családiasabbá tegye a rendezvényt, bensőséges, vagy éppen kevésbé ismert információkat osszon meg az érdeklődőkkel a költő alkotásairól és persze az életéről. Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke Beregszászból érkezett városunkba, hogy tiszteletét tegye a költő emlékműve előtt.


A koszorúzást Draveczky Károly mérnök irányította, miközben díszőrséget állt a Dsida Jenő Cserkészcsapat  Boga Ferenc tanár vezetésével.


Csütörtökön 10.00 órától irodalmi tanácskozás kezdődik Dsida Jenőről a Láncos Templom Kálvin Központjában. A tanácskozásvezető Egyed Emese irodalomtörténész lesz, előadást tart Urbán László, Sas Péter és Lisztóczky László irodalomtörténészek, valamint Pop Felician költő, műfordító. Egy kisebb szünet után Fábián László veszi át a tanácskozásvezetői szerepet, az előadók között pedig ott lesz Egyed Emese, Pomogáts Béla irodalomtörténészek, Nagy Gyula tanár és Füzesi Magda költő.


További programokról az alábbi linkre kattintva olvashatnak. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: